Külügyi pályázatok


Erasmus+ Start Ösztöndíj

Mi is az az Erasmus+ program?

Az Erasmus+ a legismertebb, Európai Unió által koordinált hallgatói mobilitási program. A program keretében a hallgatók számos kontinensen folytathatnak külföldi tanulmányutat vagy szakmai gyakorlatot, szert téve ezzel rengeteg szakmai, kulturális és nyelvi tapasztalatra, amely versenyelőnyt jelenthet a munkaerőpiacon és nem utolsósorban számtalan élménnyel is jár. Tanulmányút esetében a fő pályázati időszak minden év márciusában, a pótpályázati időszak minden év szeptemberében van. A megpályázható részképzés időtartama 3-10 hónap. Az ösztöndíj meghosszabbítására egy alkalommal lehetőség nyílik azon hallgatók számára, akik az őszi szemeszter folyamán tartózkodtak külföldön.

Szakmai gyakorlat esetében a nyertes hallgatók lehetőséget kapnak, hogy az Európai Unió területén működő vállalkozásoknál, oktatási intézményeknél külföldi munka-környezetben szerezzenek munkatapasztalatokat, melyek adott esetben a tanulmányi kötelezettségek kiváltására is alkalmas. A megpályázható szakmai gyakorlat keretében a hallgatók 2-12 hónapot tölthetnek el külföldön, mely során 5 hónapra nyerhetnek ösztöndíjat. Bővebb információt az Erasmus+ programban megpályázható lehetőségekről ezen az oldalon találsz.

És akkor mi az az Erasmus+ Start Ösztöndíj?

Az ELTE HÖK Start Ösztöndíjának célja, hogy vissza nem térítendő kiegészítő támogatást nyújtson az Erasmus+ programjában részképzést vagy szakmai gyakorlatot töltő hallgatóknak. Az elbírálás során figyelembe vesszük a pályázó szociális körülményeit, szakmai és közéleti tevékenységét, valamint a megpályázott célországot. A pályázás menetéről, a pontrendszerről és a támogatás mértékéről mindent megtalálsz az aktuális pályázati kiírásban.

Aktuális pályázati kiírás:

2023/24. II. félév

Korábbi kiírások:

2023/24. I. félév

2022/23 I. félév

2021/22 II. félév

2021/22 I. félév

2020/21 II. félév

2020/21 I. félév

2019/20 II. félév

2019/20 I. félév

2018/19 II. félév

2018/19 I. félév

2017/18 II. félév

2017/18 I. félév

.


Egyéb (nem Hallgatói Önkormányzat által kiírt) pályázatok

 

CEEPUS

A CEEPUS-ösztöndíj a külföldi támogatások kiegészítésére szolgál. A program célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partner intézmények között lehetővé tegye hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését. Bővebb információkat a CEEPUS-ról ezen az oldalon találsz.

 

Campus Mundi

A Campus Mundi program célja a felsőoktatás minőségének javítása, különös tekintettel a foglalkoztathatóságra, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. A projekt egyrészt a nemzetközi hallgatói mobilitás elősegítését, másrészt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóvonzó képességének támogatását szolgálja. A program keretében részt vehetsz külföldi tanulmányúton, részképzésen és szakmai gyakorlaton is – bővebb információkat ezen a linken olvashatsz.

 

DAAD

A DAAD a németországi felsőoktatási hallgatói mobilitással foglalkozó szervezet, amely német nyelvtanfolyamokkal és csereprogramokkal foglalkozik. Az ösztöndíj keretében 3-4 hetet tölthetnek el a sikeres pályázók egy németországi egyetemen vagy főiskolán. Alapképzésen résztvevő (BA/BSc) hallgatók másodévtől pályázhatnak, mesterképzéses (MA/MSc) hallgatók a mesterképzés 1. évében nyújthatnak be pályázatot. A pályázás a DAAD portálján keresztül történik, amelyet itt érsz el.

 

Fulbright

A Fulbright – amely a legnépszerűbb amerikai mobilitási program – egy tanévre kínál posztgraduális hallgatói, oktatói és kutatói ösztöndíjakat az Amerikai Egyesült Államokba. A csereprogram autonóm módon a kétoldalú államközi egyezmény alapján működik, egy nyitott pályázati rendszerrel. A pályázat elsősorban azoknak ajánlott, akik az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni vagy tanulmányokat folytatni, akár tudományos, akár művészeti területeken, és később akadémiai pályára kívánnak állni. További információkat itt és itt olvashatsz.

 

HAESF

A HAESF program 6 hónapos gyakorlati lehetőségeket kínál amerikai cégeknél, illetve non-profit szervezeteknél, a jelentkezők teljes anyagi támogatása mellett, melynek felső határa 30 000 USD/év. A program másik része, szintén 25 000 USD/félév összeggel olyan magyar állampolgárokat támogat, akik az USA egyetemein folytatnak tanulmányokat. Ezen összeg általánosa fedezi a kinti tandíjat, valamint a repülőjegyet Magyarország – USA távolságon, a közlekedést és az egészségbiztosítást. A sikeres pályázók a szakterületükhöz kapcsolódóan vehetnek részt szakmai gyakorlaton, mely a szakmai és egyéni fejlődésüket lendíti előre. Emellett a fejleszthetik vezetői készségeiket és interkulturális kommunikációs képességeiket, illetve tökéletesíthetik angol nyelvtudásukat is. Bővebb információkért keresd fel ezt az oldalt.

 

CCUSA

A CCUSA Magyarország már több, mint 30 éve foglalkoztat diákokat és hallgatókat nyári táborokban az Egyesült Államok és Kanada egész területén. A hallgatók olyan akkreditált táborokban tölthetnek el kb. két hónapot, ahol nem csak megismerkedhetnek az amerikai multikulturális életmóddal, de életre szóló kapcsolatokat is köthetnek a világ legkülönbözőbb pontjáról érkező többi táboroztatóval. A CCUSA segítségével kiutazók J1-es vízumot kapnak a kint tartózkodás idejére, szállást és teljes ellátást, baleset- és betegségbiztosítást a külföldi tartózkodási időtartamára, valamint a retúr repülőjegyet is a nyári munka honorációja mellett.

A táboroztatás mellett azonban a CCUSA másik fő tevékenysége a a hallgatók szakterületének megfelelő szakmai gyakorlat biztosítása az Amerikai Egyesült Államokban. A program keretében olyan amerikai vezető vállalatoknál tölthetnek el 6-18 hónap közötti időt a pályázó hallgatók, mely a szakmai fejlődésüket nagyban elősegíti. A szervezők főleg a pénzügyi, menedzsment és kereskedelmi tanulmányokat folytató hallgatókat várják. A CCUSA programjairól itt tudhatsz meg többet.

 

Camp Leaders

A Camp Leaders csapata 2007 óta szervez foglalkoztat hallgatókat nyári táborokban az Amerikai Egyesült Államokban. A Camp Leaders programjának keretében a kiutazók J1-es vízumot kapnak a kint tartózkodás idejére, és a legtöbb kiadást a táboroztató szervezet fedezi. A regisztrációt egy magyar, majd egy angol nyelvű online interjú követi, mely során felmérik jelentkező szakmai és kommunikációs készségeit. Részletekért keresd fel ezt az oldalt.