Minden, amit tudnod kell az EHÖK érdekképviseleti választásairól

Kedves Hallgatók!

Javában zajlik a jelöltállítási időszak (május 1-től egészen június 15-ig), és hamarosan kezdetét veszi a bemutatkozási időszak is (május 14 és június 29 között). Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk Nektek minden lényeges információt, amit tudnotok kell az érdekképviseleti választásokról.

Mik a választhatóság feltételei?

Ahhoz, hogy egy hallgató elindulhasson a választásokon, a következő feltételeknek kell teljesülniük:
– aktív hallgatói jogviszony
– a jelöltté válás szándékáról szóló nyilatkozat leadása
– elnökjelölt esetében 613 ajánlás gyűjtése (a járványhelyzetre tekintettel idén erre elektronikus úton fog sor kerülni, és ebben az ELTE HÖK, illetve az ELTE HÖK Ellenőrző Bizottsága fog segédkezni) a jelöltállítási időszak végéig
– a jelölt elképzeléseit tartalmazó program leadása a jelöltállítási időszak végéig

A választhatóság további feltétele az érvényes jelöltté válás mellett az is, hogy az EHÖK Küldöttgyűlés bármely tagja a tisztségviselőt jelölje. Az elnökjelölt abban az esetben lesz választható az EHÖK Küldöttgyűlése által, ha a jelöltállítási időszakban jelöltté vált és legalább egy részönkormányzati küldöttgyűlés vagy a részönkormányzati küldöttgyűlés által ezzel meghatalmazott testület vagy tisztségviselő jelöli őt. Erről bővebben ebben a bejegyzésben írtunk.

Milyen dokumentumokat kell leadni a választhatósághoz?

A jelöltállítás során az elnök jelöltséghez szükséges nyilatkozat itt érhető el.
A jelöltállítás során a további tisztségviselők jelöltségéhez szükséges nyilatkozat itt érhető el.
A választási eljárás során szükséges elektronikus aláírással a dokumentumok ezen a linken keresztül ügyfélkapu hozzáféréssel hitelesíthetők: https://niszavdh.gov.hu/index

De miért is fontosak a választások, és mit csinál az egyetemi szintű Hallgatói Önkormányzat?

Az EHÖK összefogja a részönkormányzati érdekképviseleti munka során felmerülő ügyeket, és valamennyi területen gondoskodik a visszajelzések és a felhalmozódott tapasztalatok beépítéséről. A Küldöttgyűlés tagjait a részönkormányzatok küldöttgyűlései delegálják, így érvényesülnek a részönkormányzati választásokon leadott szavazataitok. Az Elnökség a részönkormányzatok elnökeiből álló döntéshozó testület, akik szintén a ti szavazataitok alapján kerülnek kiválasztásra a feladatra. A Kabinet tagjai pedig azt a munkacsoportot alkotják, amelybe az érdekképviseleti munka ügyei, tapasztalatai, jó gyakorlatai összefutnak egyetemi szinten – és ők gondoskodnak arról, hogy ezek eljussanak a megfelelő egyetemi testületekhez. Erről a témáról itt olvashatsz bővebben.

Arra kérünk titeket, hogy segítsetek nekünk a jelöltállításban, hogy mi tovább segíthessünk Nektek: szánjatok egy percet arra, hogy kitöltsétek a jelölt(ek) ajánlóívét, hogy hatékonyan tudjon működni az ELTE Hallgatói Önkormányzata!

További információkért olvasd el korábbi híreinket a témában!

Leave a Reply