Hírek

Végéhez érkezett rendkívüli pályázatunk!

Végéhez ért a rendkívüli helyzetben végzett önkéntes tevékenység ösztöndíjának pályázat!

A napokban már az ösztöndíjukat is megkapják a díjazottak, így ideje beszámolnunk a pályázat alakulásáról.

Összesen 469 pályázó nyújtott be érvényes kérvényt – ez a szám nagyban felülmúlta a várakozásainkat, azonban azt is meg kell említeni, hogy ez a 469 pályázat összesen 580 tevékenységet takart. Az 580 tevékenységből 507 tevékenység került támogatásra, mely összesen 418 támogatott pályázót jelent.

Annak érdekében, hogy minden pályázót méltányos összegben tudjunk részesíteni, a beérkezett pályázatok mennyisége és minősége alapján az eredetileg elkülönített 15.000.000 forintos keretet 20.000.000 forintra emeltük.

A pályázatok leggyakrabban a távolléti oktatásban való segítségnyújtásra, korrepetálásra, mentori feladatok ellátására vagy egyszerűen olyan kreatív programok, beszélgetések szervezésére vonatkoztak, melynek célja gyerekekkel való (hasznos) időtöltés volt. Emellett pedig a tanító- és tanárszakos hallgatók az iskolák bezárását követő első hetekben éjt nappallá téve dolgoztak a tananyagok digitalizálásán.

A PPK hallgatói különböző ELTE-s és ELTE-n kívüli szervezetekben nyújtottak mentálhigiénés segítséget, míg sokan segélyvonalaknál kezdtek önkénteskedésbe.

Minden várakozásunkat felülmúlta a lakókörnyezetben való segítségnyújtás, ezek a pályázatok leggyakrabban a lépcsőházban vagy a szűkebb lakókörnyezetben élő idősek segítésére irányultak. Számos hallgatótársunk segített bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában és a napi teendők elintézésében.

Négy olyan pályázat érkezett be, amely esetekben a pályázó a “frontvonalon” végzett önkéntes tevékenységet, ők – egészségügyi képesítés hiányában – a kórházak információs és beérkező betegeket segítő részlegében dolgoztak.

Az országos maszk-készítésből és osztásból természetesen az ELTE hallgatói is kivették a részüket, emellett pedig önkormányzatok és polgárőrségek segítőjeként sokan segély-csomagokat, fertőtlenítőszereket osztottak a lakóhelyükön.

A pályázatok bírálása a pályázati időszak alatt folyamatosan zajlott, majd a pályázatokat véleményező bizottság által előkészített anyag az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság elé került, mely Bizottság egyhangúan elfogadta a javaslatot. Ezután megkezdődött a pályázók kiértesítése a Neptunban, a napokban pedig már az elnyert ösztöndíj is megérkezik mindenki számlájára.

Ezúton is gratulálunk mindenkinek!

Íme pár idézet néhány pályázatból:

“Az önkéntes tevékenységet március 20-án kezdtük, és a mai napig zajlik. A hétköznapok során napi 3-4 órát tevékenykedtünk, a hétvégén viszont napjainkat rááldozva szombaton egész nap, de a vészhelyzet elején 3-4 héten keresztül vasárnap is a szabadidőnket áldozva egész nap dolgoztunk a közös cél érdekében. Számomra természetes volt, hogy beállok az önkéntesek közé, hiszen ebben a helyzetben közös célunk, hogy minél kevesebb megbetegedett ember legyen, óvjuk egészségünket, és ehhez szükséges volt az, hogy mindenki ahogy teheti segítse környezetét. Az online oktatásnak köszönhetően több időm szabadult fel, így tudtam önkéntes tevékenységet folytatni.”

“Mikor Egyetemünk kihirdette a vészhelyzetet és az ezzel járó előrehozott tavaszi szünetet, már akkor tudtam, hogy muszáj lesz pótolnom a keletkezett űrt és hasznosan elfoglalnom magam a távoktatás mellett, mert szeretem hasznosnak érezni magam és segíteni másokat. Éppen ezért nagyon örültem, mikor egy kedves, jó barátom továbbította számomra a KórházSuli online iskolájába való tanításra toborzót, melyben összefogásra és segítségre hívtak minket, egyetemistákat. Még aznap, mikor megkaptam ezt a levelet, jelentkeztem is a programba. Különösen tetszett a toborzóban olvasható mottó: » Mutassunk ebben a nehéz időszakban is megoldásokat, mutassuk meg, hogy a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van. « Azóta eltelt majdnem két hónap, 24 megtartott óra van a hátam mögött és hatalmas örömömre szolgál, hogy részt vehetek ebben a programban.”

“A Transzplantációs alapítvány elnökének felajánlottam, hogy mint önkéntes tartanék online tánc- átmozgató órákat a szervátültetett gyerekeknek és családjuknak, hiszen nagyon fontos egy ilyen műtét után is, hogy a testüket folyamatosan átmozgassák, ami ebben a helyzetben meglehetősen nehéz, főleg például egy panel lakásban, ahonnan nem is léphetnek ki – a biztonságuk érdekében. Az elején azt hittem, hogy csak 1-2 ember fog majd jelentkezni, de egyre többen lettek, és nagyon hálásak voltak az ötletemnek, mind a gyerekek, hogy mozoghatnak egy kicsit, mind a szülők, hogy van egy állandó program, ami kicsit leköti és felpezsdíti a gyerekeket illetve őket, a délelőtti otthoni tanulás illetve munka után.”

“Március 23-án találkoztam a MAZSIHISZ önkéntes felhívásával, amelyet kitöltöttem és elküldtem. Létrehoztak egy folyamatosan működő krízis telefon vonalat, ami nem csak információt és tájékoztatást ad a telefonálóknak, de a bajba jutott, idős holokauszt túlélők igényeit felméri és önkéntesekkel bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, állatok sétáltatásában is segít nekik. A MAZSIHISZ krízis vonal önkéntes munkatársának azért jó lenni, mert rendszerességet és célt hozott a mindennapjaimba. Bár hónapok óta nem voltam a közeli kisbolton kívül sehol és nem találkozom senkivel, mégis sok-sok emberrel beszélek telefonon, akinek így segíteni tudok.”

Leave a Reply