Az ELTE Hallgatói Önkormányzat közleménye a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekkel kapcsolatban

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöksége az alábbi közleményt adja ki az utóbbi napokban a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) történtekkel kapcsolatban:

Szolidaritásunkat és együttérzésünket fejezzük ki az SZFE hallgatóival, különösképpen az elsőévesekkel, akik hétfőn kezdik meg tanulmányaikat, ám most kétségek között, bizonytalanul várják kezdést. Méltatlan helyzetbe hozták azokat a fiatalokat, akiknek az egyre romló járványhelyzet közepén kellett helyt állniuk, érettségi vizsgát tenniük és felvételizniük az egyetemre. A felnőtté válás kapujában, tele várakozással, úton egy új, jobb élet felé ezek a srácok sokkal többet érdemelnek.

Értetlenül állunk a fenntartó által tanúsított hozzáállás előtt az SZFE struktúraváltásával kapcsolatban. Szoros kapcsolatban állunk a modellváltó intézmények hallgatói önkormányzataival, amelyek mindegyikében elmondható, hogy az intézményi vezetés és a hallgatók bevonásával közös, kompromisszumos megoldás született, amelyben az universitas értékeinek mentén folytatódhat a munka a magyar felsőoktatás fejlesztéséért.  Ennek a hozzáállásnak a hiánya volt a gyújtópontja annak a folyamatnak, ami odáig vezetett, hogy ma az SZFE hallgatóinak megpróbáltatásaira figyel a magyar és nemzetközi sajtó. Ezt el lehetett volna kerülni.

Az érdekképviseletben végzett munkánk során az a tapasztalatunk, hogy valós eredményeket a kitartó, kompromisszumkész és őszinte kommunikáció hozhat. Határozott véleményünk továbbá, hogy ez csakis egy csatatéren lehetséges: a tárgyalóasztal mellett. Tisztelettel megkérjük az SZFE hallgatói önkormányzatát és hallgatóit, hogy a szerencsétlen kommunikáció ellenére fogadják el a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának meghívását a tárgyalóasztal mellé. Kérünk minden további szereplőt, hogy legyen nyitott a hallgatók kéréseire, és dolgozzanak azon, hogy konszenzusos megoldás szülessen az ellentétek feloldására.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnöksége támogatja minden egyetemi polgárát, akik a közelmúltban megkerestek bennünket az SZFE-s hallgatók helyzetével kapcsolatos szolidaritási akciókkal. Támogatunk minden olyan véleménynyilvánítási formát, amely békés keretek között zajlik, megőrzi a résztvevők méltóságát, nem pártpolitikai motivációval történik és nem akadályozza az ELTE oktatási és kutatási munkáját.

Budapest, 2020. szeptember 4.

ELTE Hallgatói Önkormányzat

Leave a Reply