40%-kal több jut a rászoruló hallgatóknak

Kedves ELTE-sek!

Beszélnünk kell. Beszélnünk kell a felsőoktatásról, beszélnünk kell az ELTE-ről, beszélnünk kell a hallgatói ügyekről, azaz beszélnünk kell a közéletről. Beszélnünk kell azokról a témákról, amik mindannyiunkra hatással vannak. Visszatérő kritikája a Hallgatói Önkormányzatnak, hogy rosszul kommunikál a hallgatókkal, amit általában azzal próbálunk megoldani, hogy professzionalizálni akarjuk ezt a területet. Végeláthatatlan jegyzőkönyveket, beszámolókat gyártunk, kommunikációs tréningeket szervezünk, profi grafikusokkal próbáljuk meg felhívni magunkra a figyelmet.

Ez a blog egy számunkra új irányból veszi fel a kapcsolatot veletek. Közérthetően, emberközpontúan és őszintén. Tapasztalataim szerint az kelti fel legjobban az emberek érdeklődését, ha őszinték vagyunk velük, és ha meglátják az embert a szavak mögött. Nem ígérem, hogy itt minden kérdésetekre választ kaptok majd, és nem ígérem, hogy minden fontos dologra lesz időnk kitérni. Azt azonban megígérhetem, hogy amiket itt olvashattok, azok minden ELTE-s hallgató számára hangsúlyos ügyek, és hogy ezekről őszintén fogtok hallani, akkor is, ha ez időnként arról fog szólni, hogy mit rontottunk el.

Szociális támogatás mértékének emelése

Ezen a ponton szeretnék a dolgok közepébe vágni. 2018 szeptemberétől minden hallgató rendszeres szociális támogatása emelkedni fog, és nem is kevéssel. Az EMMI a HÖOK-kal kötött megállapodásban rögzítette a rászorultsági ösztöndíjak 40%-os emelését még tavasszal, ez lép most életbe ettől a tanévtől. Hogy mit is jelent ez pontosan az ELTE-sek számára, ahhoz egy kicsit vissza kell tekintenünk az előzményekre.

Az előzményekről

Az a felsőoktatási ösztöndíjrendszer keretszabályait az 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet szabályozza, és az utolsó forrásbevonás is ezzel a rendelettel egyidejűleg történt még akkor, 2007-ben. Ez azt jelenti, hogy 2007 óta változatlanok a felsőoktatásba beáramló ösztöndíjak. A 10 évvel ezelőtti viszonyok egyre tarthatatlanabbak volta, azt hiszem, hogy ezt mindannyian éreztük. 2007 óta a 40%-ot is meghaladta az infláció, tehát a forint vásárlóértéke ennyivel csökkent, ennyivel kevesebbet ér ma az az ösztöndíjmennyiség, amit 10 évvel ezelőtt ítéltek meg a hallgatóknak.

Folyamatos problémaként jelentkezett az ösztöndíjak mértéke minden felsőoktatási intézményben, amit a Hallgatói Önkormányzatok és a HÖOK évek óta napirenden tartott. A hallgatók a létező összes fórumon hallatták a szavukat: ez így kevés. Sokan vannak, akik szociális és tanulmányi ösztöndíjak mellett is kénytelenek az egyetem mellett munkát vállalni, hiszen máshogyan nem tudnák finanszírozni a tanulmányaikat. Az ösztöndíjak terén átfogó reformot javasolt a HÖOK, ami mindenre kiterjedő volt. Tanulmányi és szociális téren foglalkozott az ösztöndíjak mértékével, a jogosultak körével és a pályázás menetével. Ez akkor nem talált meghallgatásra.

Ezután kezdett bele a HÖOK a #jövőkép programba, ami egyel nagyobb fókuszú volt. Meg kellett találni a magyar felsőoktatás legégetőbb problémáit, és azokra megoldási javaslatokkal kell előállni. Az elmúlt két évben A HÖOK ellátogatott 21 magyarországi, 3 külföldi és 2 külhoni egyetemre, ahol hallgatói fórumokat szerveztek azzal a céllal, hogy összegyűjtsék a gyakran és általános egyetértéssel felmerülő problémákat. Az ELTE-n két ilyen állomást is tartottunk 2017 tavaszán. 163 ilyen ügyet rögzítettek, köztük az ösztöndíjak problémakörét.

Ennek az erőfeszítésnek köszönhetően került aláírásra egy megállapodás Balog Zoltán akkori emberi erőforrások miniszter és Gulyás Tibor HÖOK elnök között. Ebben a megállapodásban sok hallgatói ügyet érintő kérdésre kaptunk ígéretet, amelyeket az EMMI fog előterjeszteni a kormány számára. Erről a lent található linken olvashattok bővebben. A leglényegesebb vállalás az, hogy az EMMI vállalta, hogy 40%-kal megemelik a szociális alapon adható ösztöndíjakat.

Mit jelent ez pontosan számunkra?

Ahogyan közeledett a szeptember, úgy lett egyre több kérdésünk, hiszen a félév elején is csak ennyi információval rendelkeztünk. Lesz emelés, ami 40%. Ezen a ponton még kérdés volt az is, hogy egyáltalán milyen összeg emelkedik 40%-kal.

Ehhez annyit érdemes tudni, hogy az a keretösszeg, ami végül szociális támogatásként kifizetésre kerül a hallgatókhoz, az 3 forrásból érkezik, és minden forrásnak bizonyos minimum százalékát kell szociális támogatásra fordítani, ám az intézmények ennél többet is fordíthatnak rá (a kereteken belül, persze). Ez az ELTE-n így néz ki jelenleg:

Forrás Jogszabályi minimum ELTE szabályozás
Hallgatói normatíva (119 000/év/hallg.) 20% 30%
Lakhatási támogatás (60 000//év/hallg.) 30% 30%
Tankönyv és jegyzettámogatás, sport és kulturális normatíva (11 900/év/hallg.) 56% 56%

Az ELTE-n tehát a hallgatói normatívából származó összeg a jogszabályi összeg másfélszerese, tehát nálunk eleve magasabbak a szociális ösztöndíjak. Szinte minden intézményben felmerült a kérdés, hogy a minimum összeg növekszik, vagy az adott intézményi szabályozás mértékéhez képest lesz e megemelve. Erre a kérdésünkre szeptember közepén kaptunk választ Bódis József oktatásért felelős államtitkártól. A levél szerint a jogszabályi minimumok fognak emelkedni, a hallgatói normatíva 8%-kal, a lakhatási támogatás 12%-kal, a jegyzettámogatás pedig 22%-kal. Mivel az ELTE-n alapból magasabban volt tartva a szociális támogatásra fordított összeg, ezért ez nálunk azt fogja jelenteni, hogy a következőképpen fognak alakulni az ösztöndíjak:

Ponthatár Pontpénz Valós emelkedés
2018. tavasz 28 600Ft 33%
2018. ősz 27 800Ft

Fontos megemlíteni, hogy a beígért emeléshez szükséges összeg még nem érkezett meg az egyetem számlájára, ezért az Oktatási Igazgatóság első körben azt javasolta, hogy az előző féléves összegekkel számoljuk ki az ösztöndíjakat, majd ezután, amikor ez megérkezik, pótszámfejtéssel egészítse ki az egyetem a már meglévő ösztöndíjakat. Kifejezett kérésünk volt, hogy az új, emelt összegekkel számolhassunk, és ez is szerepeljen minden szociális támogatást elnyert hallgató neptunjában, hogy mindenki a valós összegekkel tudjon számolni a félévre. Ez a kérésünk meghallgatásra talált és mind rektor úr és kancellár úr támogatta, hogy az egyetem ezt az összeget minden hallgatónak meghitelezze az emelt ösztöndíjakat.

A pontpénz megállapításánál az volt a célunk, hogy a ponthatár emelése nélkül tudjunk mindenkinek magasabb összeget kiosztani. A ponthatárt 1 ponttal sikerült lejjebb is vinni, és emellett a rendelkezésre álló plusztámogatás és az ELTE-s emelt százalékokat figyelembe véve az a hallgató, aki az előző félévben és a mostani félévben is ugyanannyi pontot kapott a szociális támogatásának elbírálásánál, az 33%-os növekedést fog tapasztalni a havonta kiutalt támogatásán.

Hogyan tovább?

Úgy gondolom, hogy ez az emelés a hallgatói mozgalom egyik legnagyobb eredménye az elmúlt években. Azért hívom ezt a hallgatói mozgalom eredményének, mert rengeteg ember munkája kellett hozzá, hogy ez megvalósulhasson. Szükség volt a HÖOK és az intézményi Hallgatói Önkormányzatok áldozatos munkájára, de legfőképpen arra volt szükség, hogy az egyetemi hallgatóság hallassa a hangját, és jelezze a döntéshozók felé az igényeit. Éveken át rengetegen jeleztétek, hogy az ösztöndíjak mértéke nagyon alacsony. Nem tettétek hiába, ezeket a hangokat folyamatosan továbbítottuk és végig azon dolgoztunk, hogy a hallgatók olyan juttatásokban részülhessenek, amit megérdemeljenek. Olyan ösztöndíjakat szeretnénk, amelyek valóban ösztönző hatásúak, és nem csak egy-egy buszbérlet megvásárlására alkalmasak.

Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés, hogy mi lesz a tanulmányi ösztöndíjakkal. Ebben a körben csak a rászorultsági ösztöndíjak emelésére volt lehetőség, ám az EMMI-vel kötött megállapodás szerint a következő évben többek között sor fog kerülni a teljesítmény alapú ösztöndíjak struktúrájának áttekintésére is.

A következő feladat, ami ránk vár, hogy a tanulmányi ösztöndíjakat is elmozdítsuk ugyanebbe az irányba, ehhez azonban továbbra is szükségünk van a ti visszajelzéseitekre. Szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy ne tartsa magában a problémákat, juttassa el hozzánk, hiszen akkor tudunk egy-egy ügyet a leghitelesebben képviselni, ha biztosan tudjuk, hogy mit akarnak a hallgatók, akiket képviselünk, és látjuk, hogy mekkora igény mutatkozik rá.

Összességében azt gondolom, hogy ez az emelés egy óriási lépés a hallgatók számára. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ezért az ügyért dolgozott, valamint az egyetemvezetők rugalmasságáért, hogy mindenki a valós összegeket látja már most a pénzügyeinél a neptunban. A feladataink itt nem érnek véget, folyamatosan közvetíteni fogjuk az ösztöndíjakkal kapcsolatos visszajelzéseket, és azon leszünk, hogy a lehető legtöbb hallgató végezhesse egyetemi tanulmányait anyagi biztonságban.

Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a posztomat.

Horváth Mihály
elnök
ELTE Hallgatói Önkormányzat

Linkek:
AZ EMMI és a HÖOK megállapodásáról: https://hook.hu/hu/felsooktatas/emelkednek-a-szocialis-osztondijak-szeptembertol-a-felsooktatasban

Vélemény, hozzászólás?